søndag 25. november 2012

Det nærmer seg "jakten på lyset" med M/S Nordnorge fra Trondheim til Kirkenes, november 2012

Onsdag 28. november klokka 1200... Da legger Hurtigrutas M/S Nordnorge fra kai i Trondheim, og vi er ombord!


Men oi oi oi.. hva har vi egentlig gitt oss ut på??? 














M/s Nordnorge. Foto: https://www.facebook.com/Hurtigruten

Jeg meldte oss på denne testreisen via bladet "Reiselyst" fordi både jeg og Håkan er fasinert av Hurtigruta, av dens kultur og historie, og ikke minst også av den nordnorske naturen. I tillegg har Håkan er særlig, og ganske intens.., interesse for båter! Vinterruta virker også et lite hakk mer spennede enn den mer tradisjonelle og turistoverfylte sommerruten.


Og som jeg skrev i søknaden: "vi er begge veldig glad i friluftsliv, natur, hav, vær og årstider!" 

Og det kan vel legges til, at i vårt hjem er fraser som "det fins ikke dårlig vær -bare dårlige klær" og "ut på tur, aldri sur " nydelige eksempler på sannheter hogd i stein!! Jepp...sånn er det !

Men en testtur med hurtigruta i november virker kanskje særlig spennende når man sitter i solveggen hjemmen en fin septemberdag.. ..når bare en liten varm bris rusker i hårlokkene, og vintertøyet er pakket så godt bort at man slett ikke helt vet hvor man engang skal begynne å lete etter ullvanter og vinterfjellbuksene...

Så derfor var det først da vi fikk denne fantastiske muligheten... Da det bloppet opp et mail med overskriften "gratulerer du har vunnet en testreise med Hurtigruten!!".. Det var først da det meldte det seg en liten uro... Finnmarkskysten, Norskehavet og Nordsjøen i novemberstorm og mørke?? Betyr det svart utsikt 23 timer i døgnet? Betyr det regn, storm, snøbyger og kuling?... slik at man ikke ser utsiden av lugaren på 4 døgn? Betyr det 4 døgn med oppkast og elendighet...?
Som Håkan først sa; "hva gjør vi alle de timene på et stormfullt hav i mørket? annet enn å klamre oss fast..." hehe..

Men etter å ha lest, undersøkt og spurt oss rundt så kan vi nå trygt si at vi gleder oss! Dette skal bli utrolig spennende! 


Lyset i nord er aller vakrest på vinteren sies det! Hurtigruten omtaler vinterruten med "å jakte på det vakre lyset" :(http://www.hurtigruten.no/Sesonger/Vinter/Hoydepunkter/Vinter-og-jakten-pa-lyset/)

Akkurat nå ser jeg oss sittende i timevis på dekk, inntullet i mengder av ulltepper og store skjerf, tålmodig ventende på å få et glimt av aurora borealis, og ivrige søkende etter det sagnomsugne "blå lyset" 

Tenk, det blå lyset! Magiskt! 
Men hva er det for noe tro? Det høres jo ut som ord tatt ut fra en eventyrbok!


foto: https://www.facebook.com/Hurtigruten?fref=ts

Kan egentlig noe bli vakrere enn dette?? 
All denne magien, og samtidig lysene fra husene ved vannkanten...egentlig noe litt jordisk og trygt og godt over det...

Og tenk da sitte godt inntullet i lag på lag, noe godt i koppen, sin kjære godt inntill... Dette kan bli veldig bra! 

Reisen med hurtigruta er kåret til "verdens vakreste sjøreise" av flere av verdens mest kjente reiselivsaktører. Hurtigrutestrekningen er fra Bergen til Kirkens og totalt 34 havner anløpes underveis. En rundtur tar 11 døgn. Vi skal være med 4 døgn, fra Trondheim til Kirkenes. 

Hurtigruta er opprinnelig navnet på skipsruta langs norskekysten. Det var inredepartementet som i 1893 fikk sparket igang denne ekspressruta, og da i første omgang mellom Trondheim og Hammerfest. Hurtigruta ble en kommunikasjonsmessig revolusjon for folk i Nordnorge. På den tiden kunne det ta opp til 5 månder å få sendt et brev fra Trondheim til Hammerfest på vinterstid! Og nå ble denne tiden redusert til kun et par dager. Kystens bosettningsområder ble for første gang knyttet sammen på vinteren. 

Det er vanskelig å forstå hvor viktig hurtigruta må ha vært for folket langs kysten. Nå kunne matvarer, post og brev og nyheter, venner og nære slekninger komme seg til de mest øde stedene. Hurtigruteleia ble hovedpulsåren for kystbefolkningen i nord. 




Foto: https://www.facebook.com/Hurtigruten.


Og nå begynner pakkingen.. lurer på hvor mange kilo vintertøy Norwegian tillater i bagasjen??

Følg gjerne med oss til Kirkenes i løpet av uka som kommer!

hilsen anne

kilder: hurtigruta.com, hurtigruta på facebook, wikipedia



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar