torsdag 15. november 2012

Langhelg i Roma. Midt i historiens, kunstens og nytelsens sentrum. Hva gjør man på fattige 3 dager?


Hjemme hos oss hadde min far en liten barnebok, eller kanskje det var en ungdomsbok.., i alle fall handlet den om den mektige romerske lederen Julius Cæsar som levde mellom år 100 og år 44 f.Kr. Det var en slitt liten bok med harde permer og som var full av magiske tegninger. Tegninger av mektige vakre hvite bygninger og fontener, og av mennesker innsvøpt i vakre silkestoffer. Menneskene spiste veldig mye druer..! der de lå på sofaer… hele dager tilsynelatende… mens de ble matet og holdt kjølige av vakre og eksotiske slaver som viftet med store brune og hvite vifter laget av strutsefjær.

Jeg var veldig fasinert av historien, og især husker jeg tydelig en tegning av den dramatiske dødscenen der Julius ligger i trappen utenfor senatet, forrådt og knivstukket av sine tilsynelatende venner. Han ser uendelig trist på sin beste venn mens han stønner frem:" Et tu Brute, (Du også Brutus) Oi Oi hvilken dramatikk! I tillegg husker jeg godt den spennende og romantiske skildringen om Cæsars møter med den overjordiske vakre Kleopatra fra Egypt. Fra pyramidenes og faraoenes hjemland.

Storhet, makt og magi, dramatikk og lidenskap er ord som for meg beskriver Roma..


Og en fantastisk historie er det i sannhet. Romerriket er det riket som byen Roma behersket i antikken, og som er et av historiens mektigste imperier! Imperiet nådde sin storhetstid for over to tusen år siden, og republikken og senatet i det gamle Romerriket er opphav til mange av dagens politiske og rettslige systemer.  Romerriket historie er mektig og full av arkitektoriske mesterverk; som vannforsyningen, bygninger og veiutbyggingen, men har også en uhyggelig historie som blant annet inneholder ufattelige blodige og ondskapsfulle gladiatorkamper. Disse ble avholdt i det mektige Colosseum  gjennom 600 år, fra ca år 100 f.Kr.














I tillegg er Roma kristendommens historie. Vatikanet, makten,  paven og viktige menn.  Kristendommens historie er full av uhyggelig og veldig stygge kapitler gjennom sine to tusen år, men det er også en uendelig god historie, full av nåde.

Men Roma har dessuten en eventyrlige vakker historie, især gjennom renessansen (ca 1350 til slutten av 1500 tallet) med kunstnere som Da Vinci, Michelangelo og Rafael. Deretter kom Bernini med barokken på 1600 tallet. 

Roma består av bygninger og kunst man ikke tror fins!

Jeg husker hvor uvirkelig vakker jeg synes Michelangelos Pieta var da jeg var i Peterskirken som 18 åring! Forfatteren Vasari sa om Pieta; "det er utvilsomt et mirakel at en formløs blokk av en stein kan bli redusert til perfeksjon hva naturen i utgangspunktet knapt er i stand til å skape" Jeg befant meg i tillegg måpende foran, og under, maleriene i det sixtinske kapell. Og foran de utallige vakre fontene, kirkene og bygningene. Man glemmer aldri Romas utrolige skjønnhet.




Men vi drar jo ikke til Roma kun for å oppleve historie og for å se på bygninger og gamle malerier! Vi skal forsøke å finne Romas sjel. Det yrende folkelivet, smakene, plassene, kafeene, luktene og lydene.  Vi skal vandre rund på piazzaer og markeder, drikke cappuccino  og spise pasta se og lytte til menneskene. Åh, dette språket ! Jeg er helt enig i de som sa at språket er vakrere enn roser! Og som Elisabeth Gilbert sa i boken  Eat, preay and love; “lyden av ordene fikk meg til å le av glede!!” Iden samme boken fortalte hun om en koreansk amerikansk dame hun kjente, som etter er grusom skilsmisse tok seg et italiensk navn.. bare for å føle seg glad og sexy i igjen..


Vi gleder oss vilt til å fråtse i de Italienske smakene!  Vi har med en lang liste med adresser til nøye tvalgte restauranter, kaffebarer, is cafeer og puber. Det kan nok blir varme og lekre småretter  både to og tre ganger i løpet av dagen… Vi planlegger å drikke vin under de historiske gigantene og ved fontenene, vi skal se og lytte og bare være.

Vi drar av gårde med noen hovedmål:
Peterskirken og vatikanmuseet. Peterskirken er en av verdens største kirker og skal være bygd over graven av Jesus sin disippel Peter. Peter som av den katolske kirke blir betegnet som Romas første biskop og som den første paven. Den første kirken på stedet ble påbegynt i år 324, men først på 1500 tallet ble den nåværende kirken bygd, for så å stå ferdig på 1600 tallet.  Michelangelo tegnet den mesterlige pukkelen før han døde i 1564. Vi skal opp i pukkelen! Man må gå, men belønningen skal være en fantastisk utsikt over hele Roma. dessuten gleder jeg meg vilt til å se Pieta igjen, lurer på om hun er like vakker nå? 

Vi tenker vi kommer til å bruke det meste av fredagen her før vi rusler tilbake mot hotellet: Planen er da å rusle gjennom Trastevere som skal være den meste pittoriske og idylliske bydelen i Roma, full av trange smågater, små spisesteder og barer. Her ligger også en av Romas vakreste kirker. 


















Campo dei Fiori er første mål på lørdag morgen. Vi er blitt anbefalt å gå hit på morgenen. Spise frokost og se på alt livet. Plassen regnes som en av Romas mest idylliske plasser. Om formiddagene er det marked med all verdens blomster, grønnsaker, frukt, krydder og sjømat.  Rundt hele torget er det fullt av restauranter, vinbarer og pizzeriaer. Her er det herlig å sitte og følge med på folkelivet.

Og selvsagt skal vi besøke PantheonAlle guders tempel. Pantheon er  en av de best bevarte bygninger i Roma og samtidig det mest betydningsfulle monument fra den romerske keisertidsarkitektur. Pantheon er trolig fra 120 tallet. Kjennetegnes ved et stort hull i taket. Foran tempelet er det den vakre piazzaen Rotunda.

Dessuten vil vi få med oss Berninis mesterverk Fontana dei Quattro Fiumi» («De fire elvers fontene») som er plassert midt på Piazza Navona. Statuen er fra 1651. Så må vi innom Spanske trappen og selvsagt den fantastiske Trevifontenen. Den er den største og mest berømte fontenen i Roma. Fontenen fra barokken er vel 26 meter bred og 20 meter høy, og sto ferdig i 1762.

Colosseum er søndagen hovedmål. Bygningen som er en av de mest kjente og mest imponerende i hele verden! Selv om det meste av den opprinnelige bygningen nå er ødelagt av tidens tann og av jordskjelv, så er det som står igjen imponerende i seg selv. Amfi teateret ble innviet i år 80. Den romerske historikeren dio Cassius skrev at under innvielsesfesten, som pågikk i 100 dager, ble 9 000 ville dyr drept… Så ufattelig det er å tenke på at folk kom for å se på dette?

rapport kommer :)

HILSEN ANNE  

Kilder og referanser som ikke er nevnt i teksten: Store norske leksikon, div reisehåndbøker, Wikipedia..:)
Bilder av pieata fra peterskirken og av maleriet Pollicie Verso av jean lion geromes er ofisielle bilder fra nettet.
Bildet Travestere kommer fra Visite du Trastevere à Rome



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar