mandag 19. november 2012

Tre fantastiske dager i Roma, november 2012



Skrekkslagen og lett panisk i en trang og skramlete taxi. Kjørt av en middelaldrende tidligere rallyfører… dette er mitt første møte med Roma! Herremin…!! Og så, midt i min mest intense konsentrasjonøvelse på å puste dypt og langsomt, så dukker Colosseum plutselig opp i novembermørket!.. opplyst fra en strålende lyssetting, og Romas Michael Schumaker glemmes et lite magiskt øyeblikk.. og jeg husker hva vi er her egentlig for....til et nytt kraftig kast inn og over en dobbel sperrelinje like foran en dobbeldekker turistbuss får meg til å gjenoppta salmesangene og pusteøvelsene! jeg sverger det er sant!! Min rolige og stødige ektemann er så langt mye mer imponert over kjøreferdighetene til mannen enn av byen! “Jøss, det var en mann som kunne kjøre!”

Vi la i vei på lette ben fredag morgen, og kjente med en gang trykket og livet fra byen, menneskene, trafikken med alle mopedene og lydene. Dessuten en etterlengtet varme og lys  fra solen! Etter få minutter begynte vi å kjenne den bublende gleden og magien i alle synsinntrykk på alle kanter. Virkelig fra alle kanter dukker det opp fantastiske bilder av alt Roma er; storhet, makt, magi, mat, lidenskap, skjønnhet… vi så på hverandre og smilte av yr glede. Dette smilet ble sittende på det aller aller meste av helgen.

 

verdens dyreste cappucicno
Selv da vi gikk i den mest typiske turistfellen du kan tenke deg; vi bestilte cappuccino og is på restauranten like utenfor vatikanmuseet.. (herremin så naivt!...), og måtte betale tilsvarende ca 470 i norske penger for herligheten… så klarte vi å beholde smilet. Selv om det var et lettere sjokkert og “nei dette må være veldig feil” smil akkurat der og da.

 




Roma er først og fremst Peterskirken og vatikanmuseet. 
Vi drog dit på fredag morgen og slapp dermed alle køer. Genialt! I tillegg slapp vi dermed den største trengselen fra de enorme menneskemengdene fra hele verden, som til enhver tid er i Roma i det samme oppdrag som oss. Litt irriterende er det med mengder av pågående privatguidene utenfor som lover deg forbi alle køene “det er minst 40 minutters kø!!! ” Man bør bestille guide fra selve museet om man vil ha guide, og gjerne på forhånd for å slippe køene.

 

Vi leide en liten lydguide. Veldig praktisk, man bare trykker inn tallet som står på veggen i de ulike rom, og får dermed mye flott informasjon i øret.

 

Sixtinske kappel er klart og udiskutabelt høydepunktet! Micelangeloes, og renessansens, mest berømte kunstverk fra begynnelsen av 1500 tallet dekker hele taket. Stemningen i kapellet er merkelig. Stille mumling og diskrete host fra flere hundre mennesker, innimellom avbrutt av høye “hysj” fra de utallige vaktene som hele tiden går mellom menneskene for å se at alt går rett for seg.

Og så er man jo omgitt av de vindunderligste bildene, laget av historiens mest briljante kunstnere. En merkelig følelse..

 

Pieta i Peterskirken må ses, dette er min soleklare favoritt. Man bør også ta den litt utfordrende og spennende turen opp i kuppelen. Utsikten fra toppen er nydelig! Man ser hele Roma og fjellene i bakgrunnen. Vi stoppet også i vatikanets eget postkontor for å sende et kort til en veldig god venn J

 
utsikt fra kuppelen





Litt trangt var det på vei opp til kuppelen...



Fredagskvelden ble tilbrakt i nydelige Trastevere. Her fins det mengder av idylliske smågater, på kryss og tvers, og mange små og sjarmerende spisesteder og butikker. Perfekte steder for å nyte en liten matbit, en cappuccino eller et glass vin.
 
























Man blir som nordboer lett litt engtelig og urolig av store fakter og stemmebruk. Vi opplevde en av de ansatte på hotellet som diskuterte høylytt med en kvinnelig gjest. Jeg sverger jeg hadde blitt dypt deprimert om jeg hadde fått den skyllebøtten! Men så trekker begge på skuldrene og smiler varmt til hverandre!.. fantastisk!

Den sjamerende eierne av denne pizzabaren gjorde hele tiden alt for at gjestene hans skulle trives. Etter at jeg tok dette bildet kom han bort og fortalte, med lange vakre italienske remser, hvor fantastisk vakker jeg er!... tror jeg i alle fall... og han kysset meg på hånden da vi forlot puben. Sukk..




piazza Navona



Campo de Fiori

Spansketrappen
 Og magiske Pantheon. Her spiste vi et nydelig måltid med pizza og øl, og brochetta med masse hvitløk. Like borte i gaten ligger Romas beste isbar, Gusti de Gelato. Vi tok desserten her og valgte karamell, irish cream og peanøttis sammen med nok en kopp cappuccino.. Oi oi.




 

















Roma har en uendelige mengder med vakre kirker. Denne oppdaget vi like ved Trevi fontenen. Litt grå, anonym og unnselig på utsiden, men vakker musikk innefra trakk oss opp de slitte marmortrappene. Kirken var fylt av med levende lys! Det var flott å sitte her å bare puste litt, og lytte til vakker musikk mens man i ro og stillhet kunne beundre alle kunstverkene inne kirken. Anbefales

Dette er som en kveld i Roma skal avsluttes. Vi var ikke så opptatte av de anbefalte restaurantene, det er så mange flotte spennede spisesteder alle steder. Det er bare å velge og vrake, sjekke meny og atmosfære. Men Italiensk mat ble det hele tiden. :)



Det meste av søndagen ble tilbrakt på Colosseum. Man kan ikke helt fatte at disse murene har stått her i over to tusen år. Man må og tenke på alt blodet som her har sildret ned i grunnen, og all det brutale råskapen som folk på tribunene jublet for...


Vi overvurderte litt hvor sliten man blir av all gåingen, selv med gode sko og skobytte i sekken. Lørdag kveld var vi faktisk så slitne at smilet ble litt stivere og mer påklistret utpå kvelden.. hehe...

Vi har hatt en fantastisk helg i Roma!

Hilsen Anne



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar